Update van de lijst met Britse dividendaandelen

Update van de lijst met Britse dividendaandelen

27 mei 2020 2 Door Kaskoe

In de week dat bekend werd dat Duitsland in het eerste kwartaal in een recessie is beland, leek het mij tijd voor een update van de lijst met Britse dividendaandelen. De Britse economie scheerde in het vierde kwartaal nog net langs een recessie, maar zal er nu ook stevig in vliegen. En er vermoedelijk nog wel even in blijven, met de maatregel dat de grens dicht gaat. Om nog maar te zwijgen over de gevolgen van de totale Brexit-impasse.

Update van de lijst met Britse dividendaandelen

Bijgewerkt: 26 mei 2020

In augustus 2019 is Kaskoe begonnen met het overzicht van Britse dividendaandelen. Ik ben van plan deze lijst regelmatig te updaten. Ten eerste omdat ik zelf op deze manier op het spoor kom van interessante Britse dividendaandelen. En in de tweede plaats omdat ik een dergelijk overzicht mis in het landschap van dividendbeleggers, -sites en -blogs. Tijd voor de tweede update van de lijst met Britse dividendaandelen.

Welke criteria gelden voor de lijst met Britse dividendaandelen?

Net als in de lijst met Europese dividendaandelen heb ik besloten de criteria wat te verhelderen. Vanaf deze update selecteer ik aandelen op basis van hun dividendgroei in plaats van op de periode van gelijkblijvend of stijgend dividend.

Als Kaskoe kijkt naar dividendaandelen, hanteer ik een aantal criteria. Mijn uitgangspunt is dividendgroei. Op mijn zoektocht naar een Britse investering die voldoet aan mijn strategie en die een waardevolle aanvulling in mijn portfolio vormt, kijk ik naar de gemiddelde dividendgroei per jaar over de afgelopen vijf jaren. Ook moet de onderneming een zekere omvang hebben. Dit lijken mij de minimale criteria.

Als Kaskoe daar waarden aan zou moeten hangen, kom ik tot een minimale beurswaarde van 1,8 miljard Euro (2 miljard USD). En een minimale gemiddelde dividendgroei van 5% per jaar over de afgelopen vijf jaar. En uiteraard moeten de aandelen verhandelbaar zijn op de London Stock Exchange.

Lijst van Britse dividendaandelen

Drie criteria

Dus, overzichtelijk op een rijtje. Alle ondernemingen die voldoen aan de volgende criteria komen in aanmerking te worden opgenomen in Kaskoe’s overzicht van Britse dividendaandelen:

  • Hoofdnotering aan de London Stock Exchange;
  • Minimale marktkapitalisatie van 1,8 miljard Euro;
  • Minimaal gemiddeld 5% dividendgroei per jaar over de afgelopen 5 jaar.

Update van de lijst met Britse dividendaandelen

De lijst met Britse dividendaandelen is hier te vinden.

Kaskoe overzicht Britse dividendaandelen

De aangepaste criteria leiden tot een behoorlijke uitdunning van de lijst. Daar waar de vorige lijst nog 221 posities kende, staan er in de huidige lijst nog slechts 84 ondernemingen.

Vergelijking heeft weinig zin

Vanwege de gewijzigde criteria heeft het niet zoveel zin een vergelijking te maken met de voorgaande lijst. Dus een analyse van de toevoegingen en de afvallers en de verschillen in een aantal interessante metrics als koers-winst verhouding en dividendrendement bewaar ik voor de volgende keer. Voor nu kijk ik alleen naar aandeel met een hoog dividendrendement en naar een aandeel met een grote dividendgroei.

Hoogste dividendrendement

Stel je eens voor: je koopt 100 aandelen van 9,82 Britse pond per stuk. Je totale investering bedraagt zo’n 1100 Euro. En op jaarbasis ontvang je vervolgens 175 Euro dividend, mits de wisselkoers gelijk blijft. Een whopping dividendrendement van ruim 16%.

Een schuldenratio van 60% en een dividend payout-ratio van 74% zijn net wat hoger dan Kaskoe prettig vindt. Maar een jaarlijkse dividendgroei van ruim 21% over de laatste vijf jaar maakt veel goed. En we hebben te maken met een koopje, getuige de koerswinstverhouding van 4,42. Dit klinkt toch allemaal wel heel erg aanlokkelijk, toch?

Het aandeel waar ik het over heb is Carnival PLC. Mocht je dat niet kennen (wat ik niet vreemd vind…): het is het moederbedrijf van ondermeer Holland America Line, P&O Cruises en Princess. Carnival PLC verdient geld met het rondvaren van vakantiegangers op cruiseschepen. Totdat het coronavirus uitbrak. Dat cruiseschip in Japan: eigendom van Carnival PLC. De Westerdam die nergens aan mocht meren: Carnival PLC.

De laatst gerapporteerde resultaten zijn van 20 maart, dus daar zit waarschijnlijk slechts een klein deel van de corona-ellende in. Onderstaande grafiek met daarin de door analisten verwachte winst per aandeel (EPS) spreekt boekdelen. En dit verhaal beloofd ook niet veel goeds voor het toekomstige dividendrendement en -groei.

Basicly is er in het gehele tweede kwartaal niet gevaren (in de zin dat er geen nieuwe cruises van start zijn gegaan). En hebben ze wel een enorme hoeveelheid extra kosten gemaakt doordat verschillende schepen nergens mochten aanmeren en passagiers op de schepen in quarantaine hebben gezeten en vanuit allerlei bestemmingen gerepatrieerd moesten worden. Ze vallen buiten de verschillende hulpprogramma’s van overheden. En met een beetje pech krijgen ze ook nog claims aan hun broek omdat ze onvoldoende voorzorgsmaatregelen hebben genomen tegen de corona-uitbraak op verschillende van hun schepen.

Wanneer er meer mag worden gevaren is zeer onduidelijk. En wie wil er überhaupt nog mee met deze verhalen in het achterhoofd? Ik denk dat er pas over een jaar of vijf, als iedereen het coronavirus weer is vergeten, sprake gaat zijn van een normale markt voor cruises.

Grootste dividendgroeiers

Interessant is dat drie van de tien grootste dividendgroeiers in de lijst bestaan uit bouwondernemingen. Daar waar ik de vorige keer al iets schreef over Bellway, staan op nummer 1 en 2 respectievelijk Taylor Wimpey PLC (LSE:TW.) en Barratt Developments PLC (LSE:BDEV).

Taylor Wimpey heeft een dazzling 57% dividendgroei per jaar over de afgelopen 5 jaar. En met een koerswinst-verhouding van 6,84, een dividendrendement van 2,72% en een payout-ratio van 37% zien de overige ratio’s er ook prima uit. En nauwelijks schuld op de balans.

Voor Barrats Development gelden soortgelijke cijfers. De dividendgroei is ‘slechts’ 34,5% per jaar over de laatste 5 jaar. Maar het dividendrendement is met 5,88% wel een flink stuk hoger. De koerswinst-verhouding en de payout-ratio zijn met respectievelijk 6,75 en 40% vergelijkbaar.

Waarom hapt Kaskoe dan toch niet toe? Ik denk dat dit te maken heeft met het lichte trauma dat ik heb overgehouden aan de bouw van ons eigen huis. En het feit dat de Nederlandse bouwondernemingen bijna zonder uitzondering zelfs in een hoogconjunctuur er niet in slagen goed winstgevend te zijn. En ik helemaal niets weet van de Britse woningmarkt. Maar misschien moet ik mij daar de komende periode toch maar eens in gaan verdiepen. Want Bellway, Taylor Wimpey en Barratt Development lijken toch wel interessante dividendaandelen te zijn.

Tot zover de update van de lijst met Britse dividendaandelen.

Heb jij nog Britse dividendaandelen op je watchlist staan? Of waag jij je voorlopig niet aan Britse aandelen?