Update van de lijst met Europese dividendaandelen

Update van de lijst met Europese dividendaandelen

8 juli 2020 9 Door Kaskoe

De meeste Europese bedrijven hebben inmiddels het boekjaar 2019 afgesloten. In sommige gevallen zijn aandeelhoudersvergaderingen vanwege Covid-19 uitgesteld en/of online georganiseerd. En in de meeste gevallen begint dus ook duidelijk wat de impact van Covid-19 op het dividend is. Tijd dus voor een update van de lijst met Europese dividendaandelen.

Bijgewerkt: 8 juli 2020

Wat de impact van Covid-19 op de middellange termijn is, wordt ook steeds duidelijker. Terwijl de tweede Covid-19-golf rond begint te waren in Spanje, Portugal, Duitsland en Israël en het aantal besmettingen wereldwijd maar blijft stijgen, duiken er in de media veel berichten op over de enorme economische gevolgen.

Maar de Nederlandse ondernemers geloven er weer in, getuige het bericht dat er een aanzienlijke stijging is van het optimisme onder bedrijven. Met als uitsmijter: de reisbranche gaat aan kop als het om het vertrouwen in de eigen continuïteit gaat. Nou, Kaskoe krijgen ze voorlopig het vliegtuig niet in…

Eerst die tweede golf en de tweede kwartaalcijfers maar eens afwachten. Voorlopig blijft het aantal besmettingen wereldwijd dramatisch stijgen.

Update van de lijst met Europese dividendaandelen
Bron: coronavirus.jhu.edu/map.html

Aanleiding lijst met Europese dividendaandelen

In augustus 2019 is Kaskoe begonnen met het overzicht van Europese dividendaandelen. Ik ben van plan deze lijst regelmatig te updaten. Ten eerste omdat ik zelf op deze manier op het spoor kom van interessante Europese dividendaandelen. En in de tweede plaats omdat ik een dergelijk overzicht mis in het landschap van dividendbeleggers, -sites en -blogs. Tijd voor de inmiddels derde update van de lijst met Europese dividendaandelen.

Welke criteria gelden voor de lijst met Europese dividendaandelen?

Bij de vorige update van de lijst met Europese dividendaandelen heb ik de criteria gewijzigd op basis waarvan ondernemingen op de lijst terechtkomen. Deze criteria zijn bij de huidige update ongewijzigd gebleven.

Als Kaskoe kijkt naar dividendaandelen, hanteer ik een aantal criteria. Mijn uitgangspunt is dividendgroei. Op mijn zoektocht naar een Europese investering die voldoet aan mijn strategie en die een waardevolle aanvulling in mijn portfolio vormt, kijk ik naar de gemiddelde dividendgroei per jaar over de afgelopen vijf jaren. Ook moet de onderneming een zekere omvang hebben. Dit lijken mij de minimale criteria. Als Kaskoe daar waarden aan zou moeten hangen, kom ik tot een minimale beurswaarde van 1,8 miljard Euro. En een minimale gemiddelde dividendgroei van 5% per jaar over de afgelopen vijf jaar. En uiteraard moeten de aandelen verhandelbaar zijn op de grote Europese beurzen in landen die de Euro hanteren.

Drie criteria

Dus, overzichtelijk op een rijtje. Alle ondernemingen die voldoen aan de volgende criteria komen in aanmerking te worden opgenomen in Kaskoe’s overzicht van Europese dividendaandelen:

  • Hoofdnotering aan een beurs in een land dat de Euro hanteert;
  • Minimale marktkapitalisatie van 1,8 miljard Euro;
  • Minimaal gemiddeld 5% dividendgroei per jaar over de afgelopen 5 jaar.

De nieuwe criteria leiden tot een lijst met 169 Europese dividend groei aandelen.

Update van de lijst met Europese dividendaandelen

De lijst met Europese dividendaandelen is hier te vinden.

Overzicht Europese dividendaandelen

Er staan momenteel 186 aandelen op de lijst. Ten opzichte van de voorlaatste update op 3 maart, zijn er 14 aandelen verwijderd uit de lijst. In een aantal gevallen komt dit doordat ze vanwege koersval niet meer boven de marketcap-grens uitkomen, zoals bijvoorbeeld Wirecard en Hunter Douglas.

In totaal zijn er 29 aandelen toegevoegd aan de lijst, waaronder twee met het predicaat ‘Koninklijk’. Namelijk Koninklijke Ahold Delhaize NV en Koninklijke DSM NV. In beide gevallen heeft de laatste dividendstijging ze over de drempel van minimaal 5% dividendgroei in de laatste 5 jaar geholpen.

Verder is te zien dat er een flink aantal bedrijven een dividendrendement (en payout-ratio) van 0% laten zien. In de meeste gevallen komt dit door uitstel of afstel van dividend 2019. Het gaat in totaal om 36 ondernemingen, waaronder Adidas, Atos, Danone en Randstad. Ook de grootste dividendgroeier van de voorlaatste update, De’Longhi, heeft haar dividend opgeschort. Het dividendvoorstel is door de aandeelhouders weggestemd.

Update van de lijst met Europese dividendaandelen

Een koerswinst-verhouding (of PE) die op 0 staat betekent dat er geen winst is gerealiseerd in 2019. Dit is bij 7 bedrijven het geval, waaronder Renault en Airbus.

De gemiddelde koerswinst-verhouding is ten opzichte van vijf maand geleden gestegen. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. De gemiddelde PE ratio ligt nu rond de 42, waar deze begin maart rond de 23 lag. Het gemiddelde dividendrendement is wel gezakt, van 3,17% naar 2,52%.

Hoogste dividendrendement

Het hoogste dividendrendement onder de lijst met Europese dividendaandelen vind je op dit moment met een whopping 15,25% bij Renault SA, de Franse autobouwer.

Update van de lijst met Europese dividendaandelen

Tsja, verlies zoals je al kon lezen en een flinke koersval resulteert automatisch in een hoog dividendrendement. Kaskoe heeft ooit een Franse auto gehad en loopt er sindsdien met een hele grote boog omheen, zowel om de auto’s als de aandelen. Bovendien zit Kaskoe met BMW en Plastic Omnium al meer dan voldoende in de automotive sector.

Voor de hoogste dividendrendementen moet je trouwens op de beurs in Madrid of Portugal rondkijken. Het gemiddelde dividendrendement van de EU dividendgroeiers gerangschikt naar de beurs waarop het aandeel verhandelt, ziet er als volgt uit:

Update van de lijst met Europese dividendaandelen

Hoogste dividendgroei

De grootste dividendgroeier (op basis van 10-jaars dividendgroei) is Azimut Holding SPA, een Italiaanse vermogensbeheerder. Actueel dividendrendement van 6,38%, payout ratio van 50% en met een koerswinst-verhouding van 6,74 geen belachelijke waardering. De koers heeft sinds maart een behoorlijke opdonder gehad, van EUR 24 naar een actuele koers rond de EUR 15,50. Het grootste deel van de omzet is Italiaans, maar de buitenlandse expansie heeft inmiddels geleidt tot aanwezigheid in 16 andere landen, waaronder in Azië, Latijns Amerika en het Midden Oosten. Al met al ziet het er op het eerste gezicht niet heel slecht uit.

Update van de lijst met Europese dividendaandelen

Is Azimut een interessant dividendaandeel?

Ik kan eigenlijk niet inschatten wat Covid-19 voor impact heeft op een vermogensbeheerder. Aan de ene kant zal er een substantieel deel van het beheerde vermogen zijn verdampt, wat een negatieve impact heeft op de fees die klanten betalen. Maar wellicht dat dit juist ook wel betekent dat klanten behoefte hebben aan financieel advies. Ook interessant is het gegeven dat Azimut geen bank of verzekeraar is, maar uitsluitend vermogensbeheerder. Dit betekent dat ze minder onderhevig zijn aan de wispelturigheid van de Italiaanse of Europese toezichthouders die allerlei eisen stellen met een grote bureaucratie ten gevolg.

Voor de duidelijkheid: de gemiddelde klant (particulier of institutie) van Azimut heeft serieus geld, Kaskoe voldoet ongetwijfeld bij lange na niet aan de minimum vermogensgrens en zal waarschijnlijk hard worden uitgelachen als hij zich toch meldt 😊 Maar ik vind het wel een interessant aandeel om eens wat beter naar te kijken. Immers, if you can’t beat them you better join them.

Tot zover de update van de lijst met Europese dividendaandelen.

Welke Europese aandelen heb jij op je watchlist staan?